سیستم مدیریت پورتال پایگاه خبری فرایش

شناسه خبر: 3510
بارداری و شیردهی از علل اضافه وزن در زنان؛

اپیدمی کرونا، ویروس چاقی در زنان شد

زنان از لحاظ وضعیت تغذیه جزو گروه‌های پرخطر جامعه محسوب می‌شوند
تاریخ انتشار: 1400/7/7 11:28:16

 

استاد تغذیه و رژیم‌درمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه زنان از لحاظ وضعیت تغذیه جزو گروه‌های پرخطر جامعه محسوب می‌شوند، گفت: اپیدمی کرونا در اضافه وزن و چاقی تمام گروه‌های سنی و جمعیتی و زنان تأثیرگذار بوده است.

اضافه وزن یکی از مشکلاتی است که تقریباً اکثر افراد درگیر آن هستند و دغدغه کاهش وزن دارند، فرقی نمی‌کند کودک باشی یا بزرگ‌سال به‌هرحال اضافه‌ وزن بیش از حد می‌تواند باعث ایجاد بیماری‌ها و مشکلات زیادی شود؛ در دنیای امروز، مشکل اضافه‌ وزن، بسیار شایع‌تر از کمبود وزن بوده و در این میان چاقی در بین زنان نیز به معضلی تبدیل شده است.

افزایش وزن در خانم‌ها موضوعی است که امروزه برای بسیاری مهم شده و ممکن است برخی از افراد گرفتار به این موضوع برای کم کردن وزن به کارهای اشتباه روی آورند که بسیاری از این روش‌ها آسیب‌زننده بوده و حتی برخی از این موارد جبران‌ناپذیر است.

امروزه موضوع سلامت و تغذیه مورد تأکید بوده و سعی بر رفع اضافه وزن با تغییر سبک زندگی و آگاهی‌بخشی در خصوص تغذیه سالم است و شاهد آن هستیم که کارشناسان سلامت و تغذیه در این خصوص ورود کرده و رژیم‌های تغذیه‌ای، نکات و توصیه‌های مشاوره‌ای و برنامه‌هایی مؤثر به مراجعان ارائه می‌کنند.

البته باید این نکته مورد توجه باشد که در بحث کاهش وزن از کارشناسان متخصص و مجرب در این امر بهره برد چراکه عدم تخصص خود عاملی بر بروز آسیب‌های دیگر در فرد خواهد شد. به همین منظور و پیگیری موضوع چاقی و اضافه وزن در زنان و تبعات آن با استاد تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه تهران به گفت‌وگو نشستیم.

فریبا کوهدانی در گفت‌و‌گو با خبرنگار ما با بیان اینکه زنان از لحاظ وضعیت تغذیه جزو گروه‌های پرخطر جامعه محسوب می‌شوند، اظهار کرد: یکی از خطرات در ارتباط با این گروه مربوط به مشکلات اضافه وزن و چاقی است که در اغلب گروه‌های سنی این قشر اضافه وزن بالاتری نسبت به آقایان دارند.

وی با تأکید بر اینکه یکی از علل اضافه وزن در زنان مربوط به دوران بارداری است، گفت: در دوران بارداری و شیردهی ممکن است مقدار دریافت مواد مغذی و نوع انتخاب‌های غذایی زنان منجر به اضافه وزن و چاقی شده و در نتیجه با یک وزن‌گیری نامناسب طی بارداری ذخایر چربی افزایش یابد.

این استاد تغذیه و رژیم‌درمانی دانشگاه تهران بیان کرد: در دوران شیردهی نیز اگر میزان دریافت انرژی زنان در رژیم غذایی بالا باشد و یا اگر شیردهی نداشته باشند، عاملی برای تجمع چربی و در نتیجه توجیهی برای اضافه وزن و چاقی خواهد بود.

کوهدانی با بیان اینکه علاوه بر توجه به وضعیت تغذیه زنان نیاز به بررسی مشکلات دیگر نیز هست، افزود: همیشه چاقی‌ها با دریافت بهتر مواد مغذی همراه نیستند در بسیاری موارد، مواد مغذی مورد نیاز علیرغم دریافت انرژی‌های بالاتر در حد کفایت نبوده و می‌تواند سوء تغذیه به اشکال مختلف را برای زنان به همراه داشته باشد.

وی با اشاره به مشکلات مربوط به فقر آهن در زنان و احتمال اضافه وزن و چاقی بیشتر به دلیل نیاز به دریافت آهن بالاتر در این گروه سنی نسبت به مردان تصریح کرد: زنان در دوره بارداری 50 درصد نسبت به قبل از این دوره نیاز بیشتر به دریافت منابع غذایی آهن دارند که علیرغم زیاد غذا خوردن اگر غذای مورد استفاده تراکم آهن پایین داشته باشد موجب فقر آهن خواهد شد.

این استاد تغذیه و رژیم‌درمانی دانشگاه تهران ادامه داد: در صورت فقر آهن در کنار برخورداری از رژیم غذایی مناسب مجبور به استفاده از مکمل آهن در زنان باردار هستیم.

کوهدانی با بیان اینکه زنان مسئولیت سلامت خود، خانواده و فرزندان را بر عهده دارند، خاطرنشان کرد: به طور غیرمستقیم عادات غذایی مادر می‌تواند تعیین‌کننده اصلی الگوی غذایی فرزندان باشد. زنان باید از نظر تغذیه مورد توجه ویژه قرار گیرند چراکه در تغذیه فرزندان از جنینی تا شیرخواری و پس‌ازآن نیز تأثیرگذارند.

وی با تأکید بر اینکه اگر مادر خود مشکل سوء تغذیه داشته باشد بر سلامت جنین نیز تأثیر خواهد داشت، یادآور شد: در این صورت شرایط سوء تغذیه در کودکان جامعه نیز فراهم می‌شود؛ رویکرد مادر در انتخاب غذا می‌تواند وضعیت تغذیه کل خانواده را تحت تأثیر قرار دهد.

این استاد تغذیه و رژیم‌درمانی دانشگاه تهران اظهار کرد: مادران مسئولیت غذا در خانواده را بر عهده دارند و زنانی که عادت به مقدار مصرف زیاد موادی همچون روغن، شکر، نمک و... دارند بر نوع تغذیه سایر افراد خانواده نیز تأثیرگذار خواهد بود.

کوهدانی با بیان اینکه آموزش زنان و فراهم کردن شرایط برخورداری از تغذیه سالم می‌تواند بر سلامت کل جامعه تأثیرگذار باشد، گفت: پیشنهاد بر این است که علاوه بر استفاده از یک رژیم غذایی متعادل و درست با برطرف کردن نیازهای مواد مغذی همچون آهن، کلسیم و ویتامین‌ها، آموزش صحیحی به مادران در این خصوص داده شود.

وی با تأکید بر اینکه اگر قرار بر ارائه بسته‌های کمکی و حمایتی برای گروه‌های در معرض خطر تغذیه جامعه است باید زنان به‌ویژه در دوره بارداری و شیردهی در اولویت باشند، بیان کرد: این موضوع می‌تواند در سیاست‌گذاری‌های تغذیه‌ای بسیار تأثیرگذار باشد.

این استاد تغذیه و رژیم‌درمانی دانشگاه تهران افزود: یکی از مشکلات شایع در زنان، مربوط به دریافت ناکافی کلسیم است؛ در بسیاری از زنان مشکلات استخوانی را به‌ویژه در دوران میانسالی و سالمندی شاهد هستیم که مربوط به تراکم استخوانی پایین از دوره‌های قبلی زندگی بوده است.

کوهدانی با بیان اینکه تراکم استخوانی نامناسب قبل از شروع دوره سالمندی، مشکلات استخوانی ناشی از کمبود کلسیم را در زنان موجب می‌شود، تصریح کرد: برای رفع این مسائل نیاز به دریافت رژیم‌های غذایی متعادل و خوب غنی از منابع غذایی کلسیم، مقابله با مشکلات کمبود ویتامین D، اضافه وزن، چاقی و فعالیت فیزیکی مناسب و به‌اندازه داریم.

وی با تأکید بر اینکه متأسفانه در دوره اپیدمی کرونا شاهد افزایش وزن و چاقی در تمام گروه‌های سنی جمعیتی هستیم، ادامه داد: زنان، مردان، کودکان، سالمندان و... به‌ویژه زنان در دوران باروری، میانسالی و سالمندی در این دوره دچار اضافه وزن بیشتری شده‌اند؛ همه‌گیری در تمام دنیا و کشور ما بر الگوهای رفتاری، نوع غذاها و... آمار چاقی تأثیر نامطلوب گذاشت.

این استاد تغذیه و رژیم‌درمانی دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: اقدامات و مداخلاتی که برای کاهش آمار چاقی و اضافه وزن طی این مدت داشتیم پاسخگوی حل این مشکل نبوده و جا دارد در این زمینه اقداماتی در سطوح مختلف از سیاست‌گذاری تا سوبسیدها انجام شود.

کوهدانی با بیان اینکه باید آموزش‌های کافی در سطح عمومی جامعه ارائه شود، یادآور شد: مسائل مربوط به خودمراقبتی نیز باید مورد توجه باشد که افراد چگونه در مقابله با چاقی و اضافه وزن اقدام کنند؛ زنان باید آگاهی کافی در مورد انتخاب درست مواد غذایی و تغذیه‌ای داشته باشند.

وی با تأکید بر اینکه زنان باید حتماً به ورزش خود اهمیت بدهند، اظهار کرد: موارد و نکات عنوان‌شده در بحث مقابله با چاقی و اضافه وزن در زنان می‌تواند مؤثر باشد.

اضافه وزن و چاقی در زنان شایع شده است که البته این موضوع نیز در صورت استفاده از رژیم غذایی درست و اصولی، ورزش و آگاهی و شناخت از تغذیه مناسب قابل پیشگیری است؛ البته زنان باید به مسائلی همچون کم‌خونی ناشی از فقر آهن و کمبود کلسیم و عوارض ناشی از آن در دوران میانسالی و سالمندی از جمله پوکی استخوان و... توجه داشته باشند و سبک زندگی و تغذیه خود را متناسب با تأمین مواد غذایی غنی از آهن، کلسیم و ویتامین‌ها پایه‌ریزی کنند چراکه مادران به عنوان آینده‌سازان جامعه ابتدا باید سلامت خود را تأمین کنند تا بتوانند سلامت یک خانواده و در مجموع جامعه را تضمین کنند.


ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
کد امنیتی:
* نظر:
سلامت