ورزش زنان شامل مسابقات خاص زنان در شکل حرفهای، آماتور یا ورزش همگانی در تمام رشتههای ورزشی میشود و مشارکت زنان در ورزش از قرن بیستم میلادی، بهویژه در اواخر آن افزایش چشمگیری یافت.
در دنیای امروز شاید هیچ رشته ورزشی که زنان در آن مشارکت نداشته و یا ورزش ویژه برای زنان یافت نشود اما میزان این مشارکت در هر رشته ورزشی و هر کشور تفاوت دارد؛ حضور زنان در عرصههای مختلف ورزشی بسته به نوع فرهنگ و قوانین کشورها متفاوت بوده و ورزشکاران نیز تابع آن قوانین هستند.
حضور بانوان ورزشکار در ردههای سنی و رشتههای ورزشی مختلف فرصتی است که در کشور ما نیز فراهم شده و بانوان ورزشکار بسیاری با رعایت حجاب و با توجه به توانمندی و استعدادهای خود موفق به کسب عناوین در عرصههای ملی و بینالمللی شدهاند.
استان همدان یکی از استانهای مطرح در پرورش ورزشکاران موفق در رشتههای مختلف ورزشی بوده و بانوان نیز از این قافله جا نمانده و شاهد حضور بانوان ورزشکار صاحب عنوان در استان هستیم که این امر نشان از تلاش و پشتکار آنها برای دستیابی به موفقیتها دارد. برآن شدیم با یکی از این بانوان مدالآور همدانی در رشته جود به گفتوگو بنشینیم.
بانوی ورزشکار 22 ساله در گفتوگو با خبرنگار ما با اشاره به فعالیت خود از سال 1390 در رشته ورزشی جودو اظهار کرد: سال 1392 بهصورت حرفهای در رده نونهالان فعالیت داشتم و در مسابقات مختلف شرکت کردم.
مریم بربط با بیان اینکه سال 1393 با حضور در اولین رقابتهای قهرمان کشوری خود عنوان نایبقهرمانی را از آن خود کردم، گفت: همان سال با پیروزی بر رقیب خود در اردوی تیم ملی به مسابقات آسیایی چین تایپه اعزام شدم.
وی بیان کرد: سال 1394 مجدداً با کسب عنوان اول نوجوانان در کشور به مسابقات قهرمانی آسیایی تایلند اعزام شدم؛ سال 1395 نیز با همین عنوان به مسابقات آسیایی هندوستان اعزام و موفق بهعنوان نایب قهرمانی این رقابتها شدم.
این بانوی مدالآور جودوی همدان با بیان اینکه سال 95 بهعنوان اولین بانوی نوجوان دارنده مقام نایب قهرمانی آسیا بودم، افزود: با کسب این موفقیت بهنوعی در جودی بانوان تاریخسازی شد.
بربط با اشاره به فعالیت خود در رده سنی جوانان از سال 1396، تصریح کرد: با کسب عنوان اولی رقابتهای کشوری به مسابقات قرقیزستان اعزام و موفق به کسب رتبه نخست در این مسابقات شدم.
وی ادامه داد: سال 1397 نیز در مسابقات قهرمانی آسیایی لبنان و کاپ آزاد ازبکستان بهطور جداگانه مقام اول رقابتها را از آن خود کردم.
این بانوی مدالآور جودوی همدان با بیان اینکه سال 1398 آخرین سال حضورم در تیم ملی جوانان بود، خاطرنشان کرد: همان سال در مسابقات آسیایی چین و اقیانوسیه با تاریخسازی در جودوی بانوان کشور در رده جوانان عنوان نایب قهرمانی را به خود اختصاص دادم.
بربط به شیوع کرونا و تحت تأثیر قرار گرفتن فعالیتهای ورزشی اشاره کرد و یادآور شد: با تعلیق فعالیتهای ورزشی تا به امروز اعزامی در جودوی بانوان نبوده است.
وی در خصوص زیرساختها در استان اظهار کرد: در گذشته مشکل سالن داشتیم که چند ماهی است با اختصاص یک سالن خوب و مجهز این مشکل حل شده است.
این بانوی مدالآور جودوی همدان با بیان اینکه رشته ورزشی جودو بهویژه در بخش بانوان در استان همدان بسیار قوی است، گفت: بانوان ورزشکار همدانی در این رشته در هر اعزام به مسابقات موفق به کسب عنوان و نشان میشوند.
بربط با تأکید بر اینکه همدان قطب جودوی بانوان در کشور است، بیان کرد: مشکل خاصی در بخش جودوی بانوان در همدان نداریم و با پیگیریها مشکل سالن نیز حل شد.
وی افزود: بهترین حمایت، تلاشهای خود ورزشکار است و تاکنون حمایتهای خوبی از سوی مسئولان ورزشی و مسئولان استانی صورت گرفته؛ به لحاظ مالی نیز مسئولان در حد توان کمک کردهاند.
این بانوی مدالآور جودوی همدان اعزام به مسابقات برونمرزی را بهترین راه برای افزایش موفقیت در بخش بانوان دانست و تصریح کرد: با حضور بیشتر در مسابقات فرا مرزی قطعاً تجارب بیشتر و نتایج بهتر خواهد شد؛ هیچچیز به اندازه افزایش حضور در مسابقات نمیتواند در کسب موفقیتهای بیشتر اثرگذار باشد.
بربط با تأکید بر اینکه با توجه به شیوع کرونا و تعطیلی سالنها در رده نونهالان و نوجوانان استان کمی پسرفت داشتهایم، ادامه داد: در رده بزرگسالان ورزشکاران بسیاری در حال آمادهسازی برای حضور در مسابقات هستند.
وی خاطرنشان کرد: اکنون مربیگری را در کنار فعالیت تمرینی خود دنبال میکنم و با توجه به مرتبط بودن رشته تحصیلی و اتمام رشته تربیتبدنی بیشتر تمرکزم در بحث تحصیلی است.
بارها و بارها به مشکلات و مسائل پیش روی بانوان ورزشکار در رشتههای مختلف ورزشی پرداخته شده است و بیان چندین باره کمبود امکانات ورزشی، عدم حمایتها و مسائلی از این دست همواره وجود داشته و یادآوری آنها به مسئولان برای حل آنها را ضروری است، اما نکته مهم اینجاست که بربط بانوی مدالآور جودوی همدان که سابقه بر تن داشتن لباس تیم ملی در ردههای نونهالان، نوجوانان و جوانان جودو را داشته و عناوین بسیاری نیز در عرصههای مختلف کسب کرده است بهترین حمایت را تلاش ورزشکار میداند و البته خواستار فراهم کردن زمینه حضور بانوان در مسابقات برونمرزی با هدف افزایش آمادگی ورزشکاران و کسب نتایج بهتر است.
گرچه با شیوع کرونا وضعیت ورزش چندان خوش نیست و حتی در ردههای نونهالان و نوجوانان و به تعبیری ردههای پایه ریزش را در رشتههای مختلف ورزشی در استان همدان شاهد بودهایم اما رده بزرگسالان با توجه به حضور ورزشکاران موفق نیاز به حمایت و پیگیریهای بیشتری دارد که افتخارات آن نصیب استان خواهد شد.
جودوی بانوان در بخش بزرگسالان همواره خوش درخشیده و انتظار میرود مدیریت ورزش استان با توجه به این مهم ورزشکاران را برای حضور در مسابقات مختلف حمایت کند.