نخستین کاریابی بینالمللی در استان همدان با مدیریت فریده آریانمهر آغاز به کار کرد.
مدیرکل تعاون،کار و رفاه اجتماعی روز گذشته در آئین معرفی نخستین کاریابی بینالمللی گفت: با توجه به افزایش روزافزون فارغالتحصیلان دانشگاهی از دانشگاههای مختلف و مراکز آموزش فنی و حرفهای نیاز این قشر به کسب فرصتهای شغلی یکی از ضرورتهای جامعه امروز است.
سید احمد توصیفیان با اشاره به وجود نیروی کار در ایران و سهم این افراد از بازارهای جهانی بیان کرد: اعزام نیروی کار به خارج کشور و پاسخ به بخشی از نیازهای کارجویان داخلی، یکی از راهکارهای نوینی است که بسیاری از کشورهای دارای جمعیت جوان و جویای کار از جمله ایران در قالب قراردادها و تفاهمنامههای بینالمللی برمیگزینند.
وی در تشریح ایجاد فرصتهای شغلی از طریق دفاتر کاریابی و فعالیتهای آنها اظهار کرد: با توجه به واگذاریهای امور اشتغال به کاریابیهای غیردولتی، کارفرمایان نیروهای موردنیاز حرفه خود را به این نهادها اعلام میکنند و این کاریابیها با توجه به نوع رشته و شرایط کارفرما، کارجویان را به واحدهای تولیدی معرفی مینمایند.
توصیفیان با اشاره به فعالیت کاریابیهای استان خاطرنشان کرد: در حال حاضر 20 مرکز کاریابی در استان با مجوز از اداره کل تعاون کار و رفاه اجتماعی مشغول به فعالیت هستند که از ابتدای سال 98 تاکنون تعدادسه هزار و993 نفر از کارجویان در آنها ثبتنام کرده و تعدادیکهزار و 531 نفر از آنها توسط همین مراکز کاریابی به شغل پایدار رسیدهاند.
وی در توضیح اقدامات و برنامههای دولت در اعزام نیروی کار به کشورهای خارجی گفت: علاوه بر اقدامات و برنامههای دولت در حمایت از اعزام نیروی کار داخلی به کشورهای هدف که عموماً از طریق شناسایی فرصتهای بالقوه و انعقاد تفاهمنامه همکاری با سایر کشورها صورت میپذیرد، دفاتر کاریابی نیز با هماهنگی وزارت کار تعاون و رفاه اجتماعی اقدام به عقد قرارداد میکنند.
این مقام مسئول با ابراز خرسندی از موفقیتهای کسبشده درزمینهٔ کاریابی بینالمللی گفت:اعزام نیروی کار یک ظرفیت در زمینهٔ اشتغال در کشور است بهطوریکه میتواند موجب انتقال فنّاوری از کشورهای پیشرفته به داخل شود
توصیفیان با تأکید بر نقش کاریابی بینالمللی بر روند ایجاد اشتغال گفت:این مراکز علاوه بر شناسایی فرصتهای شغلی در بازار کار بینالملل در این حوزه نیز مشاوره شغلی ارائه میکنند اما لازم است تا این مراکز فعالیتهای خود را بهصورت حرفهایتر دنبال کنند تا بتوانند نقش مؤثرتری در راهنمایی کارجویان به سمت مشاغل هدف داشته باشند.
وی با اشاره بر اهمیت رونق تولید و اقتصاد غیرنفتی افزود: امروز مسئله صادرات غیرنفتی امری مهم است و اعزام نیروی کار به خارج از کشور در قالب خدمات فنی و مهندسی میتواند یکی از وجوه قابلتوجه صادرات غیرنفتی باشد.
مدیرکل تعاون،کار و رفاه اجتماعی به تبیین مزایای اعزام نیروی کار به خارج از کشور پرداخت و اظهار کرد: اگر فرایند اعزام نیروی کار با برنامه دقیق صورت بگیرد یک راهکار مؤثر برای جلوگیری از فرار مغزها محسوب میشود.
توصیفیان در همین رابطه افزود: با اجرای این طرح، افراد متخصصی که زمینه کار در داخل کشور را ندارند به خارج اعزام میشوند و با کسب مهارت و دانش لازم به کشور بازگشته و حتی کسبوکار جدیدی را ایجاد میکنند. لذا این کار ضمن اینکه باعث افزایش توانمند نیروی کار میشود، میتواند منجر به انتقال دانش و فنآوری به داخل کشور نیز باشد.
وی در پایان ارتقای مهارت نیروی کار را یک مؤلفه اساسی در اعزام نیروی کاردانست و گفت:فراهم آوردن زمینههای لازم برای آموزشهای پیش از سفر و تکمیلی زبانهای خارجی و توانمندیهای مختلف جهت انطباق دانش و تواناییهای شغلی متقاضیان کار در خارج از کشور با تواناییها و مهارتهای شغلی موردنیاز در بازار بینالمللی و همچنین شناسایی فرصتهای کاری موجود در کشورهای مختلف، ایجاد تسهیلات لازم برای اخذ روادید کار در کشور مقصد ازجمله اقداماتی است که کاریابیهای بینالمللی در قبال کار جویان به عهدهدارند
در ادامه مراسم نیز فریده آریان مهر با تقدیر از حمایتهای مدیرکل تعاون،کار و رفاه اجتماعی گفت: در مسیر کسب مجوز این کاریابی بینالمللی نزدیک به 7 مصاحبه تخصصی را پشت سر گذاشتیم که به لطف خدا و با حمایتهای مدیرکل تعاون،کار و رفاه اجتماعی موفق به اخذ این مجوز بینالمللی شدیم.
آریان مهر در ادامه با اشاره به رایزنی با کشورهای ترکیه و روسیه اظهار کرد: طبق رایزنیهای انجامشده با این دو کشور فرصت حضور نیروی کار ماهر و غیر ماهر درزمینهٔهای مختلف در این کشورها فراهمشده است.
وی در پایان با اظهار امیدواری از تأسیس این کاریابی بینالمللی خاطرنشان کرد: در کشورهای آلمان ، سودان و استرالیا نیز شرایط حضور نیروی کار فراهم است که امیدواریم بتوانیم با کمک به افراد جویای کار سهمی در اشتغال آنها در بازار جهانی بینالمللی داشته باشیم.