95 درصد برنامهریزان رژیمهای غذایی اینترنتی نگاه تجاری غیرمنصفانه دارند
امروزه جملاتی از قبیل «یکماهه لاغر شوید»، «به کمک این برنامه به وزن دلخواه برسید»، «رژیمدرمانی برخط برای لاغری سریع» و صدها جمله تحریککننده دیگر همگی با یک جستجوی دوکلمهای رژیم غذایی در گوگل مقابل چشمان کاربران قرار میگیرند.
این وعدهها و جملات دلفریب هر زن و مرد چاقی را که ناامیدانه پس از امتحان هر نوع رژیم غذایی به پای اینترنت آمدهاند را میتواند تحریک کند.
در این میان استقبال عمومی از شبکههای اجتماعی زمینه سوءاستفاده برخی افراد فرصتطلب را نیز فراهم کرده است و صفحات، کانالها یا گروههای مختلف با عناوین جذاب در این فضا ایجاد شده و هرکدام ادعای ارائه خدمات مطلوب و مناسب را به مردم دارند.
بسیاری از این صفحات و کانالها رژیمهای یویو (در این نوع از رژیم فرد به جای آنکه در سالهای متمادی وزن کم کند، به میزان قابل توجه و در زمان کوتاه، چند هفته یا چند ماه، لاغر شده و دوباره هم چاق میشود.) را به افراد توصیه میکنند که عوارض زیادی ازنظر ابتلا به انواع بیماریها دارد و روند شروع، ترک و بازگشت به رژیم در آنها تکرار میشود.
در همین راستا با موضوع تأثیرات رژیمهای غذایی اینترنتی با یکی از متخصصان تغذیه به گفتوگو نشسته که نتیجه را باهم میخوانیم:
محمدحسن انتظاری با بیان اینکه لاغر شدن اصلاً سخت نیست و افرادی که قصد کاهش وزن و رسیدن به تناسباندام دارند باید روشهای سالم لاغر شدن را بیاموزند، عنوان کرد: اگر میزان غذای هر فرد را در طول روز کم کنیم او لاغر خواهد شد اما هم روش ناسالمی را تجویز کردیم و هم فرد در درازمدت نمیتواند این رژیم را تحمل کند.
وی با اشاره به مشاوران تغذیه که در فضای مجازی مبادرت به نوشتن رژیم غذایی میکنند، اظهار کرد: اکثر این افراد تخصصی در حوزه تغذیه ندارند و معمولاً داروهایی غیرمجاز همانند فرآوردههای مخدر و تیروئید را تجویز میکنند که به بدن آسیب میزند.
وی با اشاره به فضای اینترنت، خاطر کرد: معمولاً در این فضا انواع و اقسام کالا و خدمات یافت میشود اما الزاماً تمام آنها مفید و سالم نبوده و لازم است هنگامی که بهصورت آنلاین از افراد ناشناس رژیم غذایی دریافت میکنیم دقت داشته باشیم که روشهای ارائهشده برای بدن ناسالم و مضر نباشد.
رئیس دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه رژیم سالم میتواند حداکثر چهار کیلو در ماه وزن را کاهش دهد، اظهار کرد: ازآنجاییکه رژیمهای غذایی موجب کاهش سطح ایمنی بدن میشود، بنابراین با توجه به بیماری کرونا توصیه میشود افرادی که قصد لاغر شدن دارند کمتر از چهار کیلو در طول ماه وزن کم کنند.
انتظاری بیان کرد: معمولاً در تبلیغات لاغری اینترنتی بیان میشود که قادر هستند با ارائه روشهایی در طول ماه 10 الی 12 کیلو از وزن شما را کاهش دهند که بهطور یقین این روش غیرعلمی، ناسالم و آسیبزا است.
وی در ادامه با بیان اینکه کاهش وزن زیاد در طول زمانی مفید است که تنها چربیهای بدن را از بین ببرد، خاطرنشان کرد: اگر رژیم غذایی موجب کاهش حجم ماهیچه، آب بدن، اعضای فعال بدن و غیره شود این رژیم نهتنها سالم نیست بلکه بسیار مضر و آسیبزا خواهد بود.
رئیس دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه رژیمهایی غذایی که موجب کاهش وزن بیش از چهار کیلو در طول ماه میشود، آسیبهای بسیار جبرانناپذیری به بدن وارد میکند، اظهار کرد: در رژیم غذایی اصولی باید همه 6 گروه غذایی را جای داده و هیچ گروهی را حذف نکنیم.
انتظاری با بیان اینکه در رژیمهای غذایی فرد نباید احساس گرسنگی مذمن کند، تصریح کرد: حتی اگر رژیم سالمی هم باشد فرد درصورتیکه احساس گرسنگی مذمن هم کند قادر به ادامه دادن آن نخواهد بود و رژیم خود را نیمهکاره رها میکند.
وی با بیان اینکه اگر کسی تمایل داشته باشد رژیم بگیرد میبایست اصولی و با دقت رژیم لاغری خود را انتخاب کند، اظهار کرد: باید تمام گروههای غذایی را در برنامه غذایی خود جای دهد، مراقب کاهش ایمنی و ضعف بدن خود باشد و غیر منطقی و اصولی وزن کم نکند.
رئیس دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به میزان کاهش کالری در روز، عنوان کرد: توصیه میشود برای رسیدن به تناسب اندام ایدهآل، روزانه مبادرت به کاهش 500 تا 600 واحد کالری کند.
انتظاری با بیان اینکه لازم است برای رسیدن به تناسب اندام تعداد وعدههای غذایی بیشتر شود، عنوان کرد: برای کاهش وزن اصولی نباید حجم غذا را کاهش داد و فقط به میزان کالری غذاها توجه کنیم و بیشتر از غذاهای کمکالری استفاده کنیم.
وی با اشاره به میزان بسیار کم کالری در میوهها، اذعان کرد: حبوبات و میوهها علاوه بر اینکه کالری کمی دارند، کندتر از سایر مواد جذب بدن میشوند و این امر موجب چاقی و چربی در بدن نخواهد شد.
رئیس دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی با اشاره به مواد غذایی که قند بالایی دارند و سریع جذب بدن میشود، اذعان کرد: قندی که سریع جذب بدن میشود بهناچار در بدن تبدیل به چربی خواهد شد چراکه اگر تبدیل به چربی در بدن نشود قند بدن بالا خواهد رفت بنابراین بدن برای پیشگیری از این امر قند را به چربی و چاقی در بدن تبدیل میکند.
*95 درصد رژیمهای غذایی اینترنتی نگاه تجاری غیرمنصفانه دارند
انتظاری با بیان اینکه کمتر از پنج درصد رژیمهای غذایی اینترنتی اصولی و علمی است، مطرح کرد: 95 درصد رژیمهای غذایی اینترنتی نگاه تجاری غیرمنصفانه داشته و در راستا ممکن است از مواد مخدر هم برای لاغری افراد استفاده کنند.
وی با اشاره به روشهای سمزدایی که در اغلب تبلیغات لاغری غیراصولی و اینترنتی مطرح میشود، گفت: در روشهای تغذیه اصولی عنوانی به نام سمزدایی وجود ندارد و متخصصان تغذیه معتقد هستند که نباید بگذاریم بدن مسموم شود که بعدازآن متوسل به روشهای سمزدایی شویم.
رئیس دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی با بیان اینکه تمام میوهها، سبزیها و غلات کامل سرشار از مواد آنتیاکسیدان و مغذی هستند، افزود: تمام رنگهای مصنوعی خوراکی که در نوشابه، پاستیل، بستنی و سایر مواد غذایی استفاده میشود در بدن ایجاد سم میکند.
انتظاری در ادامه با بیان اینکه بدن انسان توانایی شناختن مواد رنگ مصنوعی را ندارد، اظهار کرد: استفاده از هرگونه دارو و قرصی که غیر ضروری و بدون تجویز پزشک باشد توصیه نمیشود، و این مواد ایجاد سم در بدن میکند.
وی با اشاره به میوههای تابستانی و خواص بینظیر آنها، تصریح کرد: خوردن انگور بنفش و سیاه، گیلاس، آلبالو، و غیره در این فصل توصیه میشود.
رئیس دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی با اشاره به گرانی بیسابقه میوهها، عنوان کرد: برای بهرهمند شدن از خواص بینظیر میوهها قیمت آنها مهم نیست و میتوان میوههای ارزانتر را جایگزین میوههای گران کرد.
انتظاری با اشاره به شاخص BMI عنوان کرد: BMI یا شاخص توده بدنی یک ابزار اندازهگیری تقریبی است که نشان میدهد قد و وزن شما تا چه حد با هم تناسب دارند و آیا دچار کمبود یا اضافهوزن هستید یا خیر برای به دست آوردن نتیجه، باید از فرمول محاسبه BMI با استفاده از فاکتورهایی همچون سن، وزن، قد و جنسیت استفاده کنید. BMI بهصورت مستقیم چربیهای بدن را اندازهگیری نمیکند و نژاد یا بافت عضلانی را در نظر نمیگیرد.
مراقب ترکیبات دمنوش بستهبندی شده باشید
وی با اشاره به انواع دمنوشهای لاغری، خاطرنشان کرد: نوشیدن دمنوشهایی مانند نعناع، چای سبز، چای قرمز، چای سفید و غیره توصیه میشود و خود دمنوشها بهتنهایی نهتنها ضرری ندارد بلکه مفید هم است.
رئیس دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی با بیان اینکه سازمان بهداشت جهانی سالم بودن این دمنوشها را تأیید کرده است، مطرح کرد: این دمنوشها زمانی مضر خواهند شد که با ترکیباتی نامشخص بستهبندیشده و تحت عنوان دمنوشهای لاغری بدون در نظر گرفتن طبع برای افراد مختلف تجویز میشود.
انتظاری افزود: ممکن است در این دمنوشهای ترکیبی بستهبندیشده مواد مخدر و ترکیبات رنگی هم یافت شود که این امر میتواند نگرانکننده و آسیبزا باشد.
وی با بیان اینکه چاقی امری است که بهمرورزمان به وجود میآید، عنوان کرد: توصیه میشود افرادی که قصد لاغری دارند عجله نداشته باشند و مرور زمان به نتیجه دلخواه خود برسند.
حال با توجه آنچه گفته شد تحقیقات جدید نشان میدهد که گرفتن رژیمهای غذایی سخت با ایجاد اختلال در عملکرد میکروبیوم روده بیش از چاقی سلامت بدن را به خطر میاندازد.
از طرفی افراد میتوانند بدون پیروی از رژیمهای سخت که آنها را به کاهش قابلتوجه کالری دریافتی از تمام گروههای غذایی وامیدارد، به وزن سالم برسند. برای جلوگیری از افزایش وزن، ازنظر جسمی فعال باشید و با تمرین کنترل میزان غذای مصرفی و انتخاب غذای مناسب و مورد نیاز برای بدن، یک برنامه غذایی متعادل برای خودتان دستوپا کنید.
از طرفی دیگر لازم است برای گرفتن برنامه رژیم خود به هر فرد و فضایی اعتماد نکرده و متخصصان این حوزه مراجعه کرده چراکه ممکن است متحمل ضررهای جبرانناپذیری در زندگی شوید.