سیستم مدیریت پورتال پایگاه خبری فرایش

شناسه خبر: 422
به مناسبت دهه فجر، مروری بر نقش زنان شاخص در انقلاب اسلامی داشته‌ایم

مادران بهمن

تاریخ انتشار: 1398/11/15 13:23:13
 
 
چه روی عكس‌های نصب‌شده بر دیوار زندان كمیته مشترك ضدخرابكاری (موزه عبرت فعلی) و چه در سلول‌های تو در توی زندان قصر (باغ‌موزه قصر فعلی)، نام و نشان زنان زیادی را می‌بینیم كه در وقوع انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ نقش‌آفرینی ویژه‌ای داشته‌اند. زنانی كه دوشادوش مردان در فعالیت‌های انقلابی و مبارزات سیاسی شركت داشتند و از نافرمانی‌های مدنی و پخش اعلامیه تا مبارزات مسلحانه علیه رژیم شاهنشاهی در كارنامه‌شان دیده می‌شود. در این گزارش مروری بر زندگی و فعالیت تعدادی از زنان مؤثر انقلابی داشته و اشاره‌ای هم به خانواده‌های فعال در مبارزات انقلابی می‌کنیم.
مرضیه حدیدچی
طاهره دباغ با نام اصلی مرضیه حدیدچی را شاید بتوان مشهورترین زن مبارز انقلابی دانست؛ كسی كه در مبارزه مسلحانه علیه رژیم پهلوی شركت می‌كرد، چند سال به عنوان زندانی سیاسی در بند بود و حتی در دوران تبعید حضرت امام(ره) به پاریس نیز در آنجا حضور داشت. دباغ كه تنها محافظ زن امام(ره) محسوب می‌شود، از شاگردان آیت‌ا... سعیدی بود و با جامعه روحانیت مبارز نیز همكاری داشت.  این بانوی مبارز شكنجه‌های گوناگونی را در زندان تجربه كرده است؛ از ضربه‌های شلاق و باتوم گرفته تا وصل كردن جریان الكتریسیته به بدن. پس از پیروزی انقلاب، دباغ در جایگاه‌های گوناگونی مانند نمایندگی مجلس شورای اسلامی، فرماندهی سپاه همدان، تدریس در دانشگاه علم و صنعت و... قرار گرفت. او سال ۱۳۹۵ در ۷۷ سالگی بر اثر بیماری در تهران درگذشت و پیكرش در جوار مرقد امام خمینی(ره) به خاك سپرده شد.

مریم بهروزی
مریم بهروزی در سال ۱۳۲۴ در تهران به دنیا آمد و تحت تأثیر پدرش كه از پیروان آیت‌ا... كاشانی و مخالف رژیم پهلوی بود، به مبارزات سیاسی علاقه‌مند شد. او در نوجوانی به اندیشه‌های امام خمینی(ره) علاقه‌مند شد و در نهایت از سال ۱۳۵۰ رسماً مبارزه سیاسی علیه رژیم شاهنشاهی را آغاز كرد. بهروزی سال ۵۴ و در جریان سخنرانی‌های مذهبی-سیاسی ممنوع‌المنبر شد و تحت تعقیب ساواك قرار گرفت، اما همچنان با نام مستعار فعالیت می‌كرد.
 در تابستان سال ۱۳۵۷ با دستور امام خمینی(ره)، این بانوی انقلابی در مسجد قبا درباره حكومت اسلامی و حقوق زن سخنرانی كرد و به همین دلیل دستگیر و روانه زندان شد.   بهروزی پس از پیروزی انقلاب هم به فعالیت‌های سیاسی ادامه داد و چهار دوره نماینده مجلس بود. شهید مهدی حاجی عباسی، فرزند دوم مریم بهروزی نیز عضو بسیج بود و سال ۱۳۶۰ توسط منافقان به شهادت رسید. وی که دبیرکل جامعه‌زینب‌(س‌)  بود، در سال 90 درگذشت.

منیره علی
این بانوی انقلابی هم نام مستعار داشت و در زمان مبارزات با نام منیره گرجی شناخته می‌شد. او در یك خانواده هشت نفره بزرگ شد و در ۱۵ سالگی با مهدی گرجی ازدواج كرد و تحصیلاتش متوقف شد، اما در ۳۵ سالگی تحصیل و تحقیق در متون اسلامی را آغاز كرد و پس از تحصیل در حوزه، به یكی از مطرح‌ترین زنان قرآن‌پژوه تبدیل شد. در سال‌های ۵۶ تا ۵۸ منیره علی مجالس وعظ و خطابه برگزار می‌كرد، مجالسی كه با تأثیر از دكتر شریعتی به آگاهی دادن به مردم و آماده كردن آنان برای مبارزه می‌پرداخت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، منیره علی تنها زنی بود كه به مجلس خبرگان قانون اساسی راه یافت و پس از پایان دوره این مجلس، به تدریس فقه، تفسیر، احكام و اخلاق در حوزه علمیه خدیجه كبری(س) در تهران و دانشگاه پرداخت. موسسه مطالعات و تحقیقات زنان نیز توسط او راه‌اندازی شد، مركزی كه در آن زمان تنها سازمان غیردولتی در حوزه تخصصی زنان محسوب می‌شد. 

اقدس طالبیان
او از مبارزان انقلاب اسلامی در شهر همدان بود و از سال ۱۳۵۰ مبارزات انقلابی خود را با توزیع جزوات و اعلامیه‌ها آغاز كرد. طالبیان در مدارس همدان نیز به عنوان سخنران حضور پیدا می‌كرد و نقش ویژه‌ای در آگاهی دادن به معلمان و دانش‌آموزان داشت و علاوه بر آن، در راه‌اندازی و هدایت راهپیمایی‌های انقلابی نیز نقش‌آفرین بود. سخنرانی برای سایر جوانان انقلابی نیز دیگر فعالیت وی به حساب می‌آید. در جریان اولین تظاهرات زنان در همدان كه همراه با تشییع یكی از روحانیان مبارز انجام می‌شد، طالبیان و سایر زنان حاضر در راهپیمایی باعث بسته شدن بازار این شهر شدند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی این بانوی مبارز به عنوان یكی از اعضای شورای انقلاب همدان انتخاب شد. وی در این خصوص می‌گوید: زمانی که من و چند تن از دوستانم مشاهده کردیم برخی از مغازه‌ها مشغول کسب و کار هستند به صورت خودجوش برای نشان دادن اعتراص خود شعار سکوت هر مسلمان خیانت است به قرآن و شعار برادر برادرت کشته شد به پا خیز را سر دادیم.

منظر خیر حبیب‌اللهی
 حبیب‌اللهی، دبیر ریاضی مدرسه رفاه بود و در دهه ۵۰ با شدت گرفتن سرعت مبارزات، فعالیت‌های انقلابی خود را آغاز كرد. او در تیمی با همكاری شهید رجایی فعال بود و اولین بار در سال ۱۳۵۲ به خاطر داشتن چند كتاب در خانه‌اش دستگیر شد و یك سال در زندان ساواك بود. 
حبیب‌اللهی یك بار دیگر در سال ۱۳۵۳ در مدرسه رفاه دستگیر و به كمیته مشترك ضدخرابكاری ساواك منتقل شد. این بانوی مبارز پس از پیروزی انقلاب نیز به فعالیت ادامه داد و در گشت‌های شبانه اطراف مدرسه رفاه حضور داشت. در سال ۱۳۸۱ و در دوره دوم شورای اسلامی شهر تهران نیز حبیب‌اللهی با رأی مردم به عنوان عضو شورا انتخاب شد. 
*محمد وفایی روزنامه نگار

برچسب ها: فرایش#
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
کد امنیتی:
* نظر:
ایران و جهان