بنیانگذار اولین اتاق فرار در ایران مسیح بخشیان از فعالیت ۲۷۰ بازی زیرزمینی «اتاق فرار» در تهران خبر داد.
«دخترهای نوجوان و جوان تنهایی به اتاقهای فرار نروند و حتما یک مرد همراهشان باشد، چون اغلب این اتاقهای فرار غیرمجازند و معلوم نیست چه اتفاقی در انتظار شرکتکنندههاست...» این را سارا ۲۵ ساله گفته است.
این درحالیست که عضو کارگروه اتاق فرار شورای نظارت بر اسباببازی مسیح خدابخشیان دیروز سه شنبه گفت که «وزارت ورزش عملا در راه صدور مجوز برای اتاق فرار شکست خورده است»، حدود ۵ سال از تصویب آییننامه اول «باشگاه بازیهای فکری و اتاق فرار» میگذرد، اما در تهران تنها ۳۰۰ اتاق فرار فعال داریم که حدود ۲۷۰ بازی زیرزمینی هستند و در مجموع «شاید ۵ اتاق فرار در تهران از وزارت ورزش مجوز گرفته است».
طراح بازی «اتاق فرار» یک دانشجوی ژاپنی است و اولین اتاق در شهر سیلیکونولی و در سال ۲۰۰۷ طراحی شد. اما عمر فعالیت «اتاق فرار» در ایران هنوز به ۱۰ سال هم نمیرسد. اولین اتاق فرار در ایران به نام بازی «نجات شهر» در سال ۱۳۹۵ در تهران آغاز به کار کرد.
طبق تحقیقات، حدود ۷۰ هزار نفر سالانه به اتاقهای فرار مراجعه میکنند. بر اساس آمار مخاطبان صفحه اینستاگرام و گوگل، در سه سال اخیر گروه سنی ۱۸ تا ۲۵ سال رتبه اول مخاطبان اتاق فرار شدهاند و رتبه دوم ۲۵ تا ۳۴ سال و رتبه سوم هم برای زیر ۱۸ سال یا بالای ۳۴ سال است.
در زمینه جنسیت هم میزان استقبال تقریبا میان دختران و پسران برابر است.
طبق اعلام شورای نظارت بر اسباببازی، حدود ۷۰۰ اتاق فرار فعال در کشور وجود دارد که بیش از ۹۰ درصد آنها در ژانر وحشت فعال هستند. با اینحال در خصوص تعداد بازیهای اتاق فرار فعال در ایران، آمار دقیقی در دست نیست، اما تقریباً بیش از ۴۰۰ سناریو در حال حاضر در شهر تهران فعال است.
طبق تحقیقات، تقویت مهارت کار گروهی، تقویت ذهن در مهارت حل مسأله، افزایش میزان تمرکز، مهارتهای مدیریت زمان و تصمیمگیری در شرایط پیچیده و ارتقای مهارتهای ارتباطی از جمله فواید این بازی شاد و مهیج است.
دبیر شورای نظارت بر اسباببازی آیدین مهدیزاده میگوید که «معمولاً با نگاه سلبی به مجوز نگاه میکنیم از همین رو سازندگان اتاقهای فرار براساس چنین ذهنیتی به سمت مجوز نمیروند.»
اما محمدتقی داستانی، مؤسس و مدیر انجمن اوقات فراغت، میگوید که وزارت ورزش هیچ تلاشی برای شکلگیری کمیته یا فدراسیون اتاق فرار انجام نداد، «به عنوان مثال تا شهریور سال گذشته از سوی اداره کل ورزش و جوانان استان هیچگونه مجوزی صادر نشده بود، اما پس از آن چند مجموعه موفق به دریافت پروانه فعالیت خود شدهاند و همچنان در مورد مرجعیت صدور پروانه مناقشاتی وجود دارد.»
کارشناسان معتقدند که صنعت بازیهای فکری، صنعت بسیار قدرتمندی است که گردش مالی بالایی دارد، به همین منظور لازم است که شورای عالی انقلاب فرهنگی و حتی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به این موضوعات ورود کنند و این مجموعهها را به صورت یکپارچه ساماندهی کنند تا هم متولیان از سردرگمی خارج شوند و هم نظارت بر عملکرد مجموعهها به درستی شکل گیرد.