سیستم مدیریت پورتال پایگاه خبری فرایش

عادی انگاری رسم غلط استفاده از سلاح گرم در مراسم عروسی و عزا تبدیل به یک معضل جدی در استان شده و بعضاً علاوه بر اتفاقات تلخ و حوادث خونبار امنیت خوزستان را نیز تهدید کرده است.

 عادی انگاری رسم غلط استفاده از سلاح گرم  در مراسم عروسی و عزا تبدیل به یک معضل جدی در مناطق شهری و به ویژه روستایی استان شده و  بعضاً اتفاقات تلخ و حوادث خونباری را به دنبال داشته است.

گاهی صدای تیراندازی‌های مکرر با اسلحه‌های جنگی و شکاری در ساعاتی از شب و حتی در روز امنیت شهر را تحت تاثیر خود قرار داده و نگرانی شهروندان را به دلیل احساس ناامنی مضاعف می‌کند.

اما این تیراندازی‌ها فقط مربوط به مراسم عروسی و عزا نیست و اغلب درگیری‌های خانوادگی و طایفه‌ای مسلحانه بین طرف‌های منازعه  به یک تهدید واقعی برای امنیت روانی و اجتماعی جامعه تبدیل شده است تا آنجایی که تکرار آن‌ها در برخی مناطق سبب مهاجرت برخی از ساکنین از شهر و دیار خود می‌شود.

تبعات در دسترس بودن اسلحه در جامعه

آسیب‌شناسی دسترسی آسان به اسلحه نشان می‌دهد تبعات مسلح شدن و استفاده از اسلحه فقط به کشته و زخمی شدن برخی افراد در مراسمات عروسی و عزا منجر نشده است و در مواقع نادری امنیت ملی ما را نیز تهدید کرده است.

به عنوان مثال در سال 96  درگیری بین دو طایفه در روستای پتک جلالی بخش میداود شهرستان باغملک در مدت زمان کوتاهی آنقدر شدت گرفت که به کشته و زخمی شدن  چند نفر از اهالی منطقه  منجر شد و برای جلوگیری  از  گسترده شدن ابعاد این درگیری وزارت کشور به این قضیه ورود کرد.

در حادثه تروریستی سال 97  در اهواز نیز  در حالی یک تیم چهار نفره تروریستی موفق به شهادت رساندن 25 نفر و زخمی شدن 69 نفر از  افراد نظامی و غیر نظامی حاضر در رژه نیروهای مسلح شدند که این افراد از مدت‌ها قبل با تجهیز خود به انواع  اسلحه مهمات به این اقدام تروریستی دست زدند.

 لزوم اجرای طرح جمع‌آوری اسلحه از جوامع محلی

اگر چه حذف و برخورد با سنت‌های غلط استفاده از اسلحه در مراسمات، درگیری‌ها، همچنین افراد مجرمی که در اختلافات خانوادگی و طایفه‌ای از اسلحه به عنوان یک اهرم فشار و عامل بازدارنده استفاده می‌کنند علاوه بر ضرورت همکاری و مشارکت کلیه اقشار جامعه به خصوص افراد بانفوذ محلی و  برخورد قاطع و جدی‌تر دستگاه‌های امنیتی و انتظامی را می‌طلبد.

اما سوال اساسی و مهمی که در اینجا مطرح می‌شود این است که این همه اسلحه غیر مجاز  دست مردم محلی چه می‌کند؟ یکی از دلایلی که برای وجود اسلحه در دست جوامع محلی به ویژه مناطق جنگی مطرح می‌شود این است که اغلب مردم در زمان جنگ برای دفاع از خود مسلح شدند و اغلب سلاح‌ها را از همان زمان پیش خود نگه داشته‌اند.!

این در حالی است که در سال 75 طرحی اجرا شد که دارندگان سلاح غیر مجاز داوطلبانه سلاح خود را تحویل پاسگاه‌ها و کلانتری‌ها دادند و این طرح به نسبت بسیار بالایی موفق بود.

سهولت دسترسی به اسلحه

آنچه بیش از هر چیزی احتمالات در دسترس بودن سلاح غیر مجاز را تقویت می‌کند قاچاق سلاح گرم و خرید و فروش آن در بازار زیر زمینی است.

اما با وجود اینکه خرید، فروش و نگهداری  سلاح در استان و کشور مجاز نیست پس چنانچه کسی قصد خرید و تهیه آن را دارد قطعاً مسیر دشواری را طی نخواهد کرد.

برخی کانال‌ها و پیج‌های اینستاگرام با به روز رسانی پست‌های خود نیز انواع اسلحه از قبیل کلت گازی، وینچستر، اسلحه شکاری و... را معرفی می‌کنند و در خصوص چگونگی تحویل سلاح مورد نظر این گونه تبلیغ می‌کنند که «درخواست انواع اسلحه به صورت پیامک و قرار حضوری است و مبلغ آن به صورت نقدی است.

بالغ بر یک میلیون سلاح غیرمجاز 

تنها آمار رسمی درباره سلاح‌های غیرمجاز مربوط به سال 94 است که توسط فرهاد دبیری معاون وقت سازمان محیط‌زیست شد و گفت: بیش از یک میلیون اسلحه غیرمجاز (یک میلیون و 600) و نزدیک به همین میزان اسلحه مجاز در میان مردم وجود دارد

سردار قاسم رضایی جانشین فرمانده ناجا در این رابطه می‌گوید:  برخی از سلاح‌های غیرمجاز از مرزهای غربی وارد کشور می‌شود که انتظار می‌رود کشورهای همسایه مرزهایشان را کنترل کنند که در این‌باره با ترکیه و عراق صحبت‌هایی شده است اما باید دستگاه دیپلماسی ما هم موضوع را پیگیری کند.

 91 روز تا 15 سال حبس برای متخلفان

خرید و فروش غیرمجاز سلاح در حالی انجام می‌شود که طبق قانون، «مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز» قاچاق، خرید و فروش و مونتاژ سلاح‌های گرم و سرد جنگی، سلاح شکاری یا قطعات و مهمات آن، از 6 ماه تا 15 سال حبس دارد

از طرفی نگهداری بدون مجوز سلاح هم، از 91 روز تا 10  سال حبس و جریمه نقدی رابه دنبال خواهد داشت.

 بازتاب اخبار قربانیان تیراندازی‌ها در رسانه‌های خوزستان

تیراندازی در مجلس عزا در آبادان یک قربانی گرفت ( ایرنا، بهمن97)

رسم غلط تیراندازی در ماهشهر  دو قربانی گرفت(صداو سیما،دی99)

تیراندازی در مراسم عروسی در یک روستایی در شادگان جان یک نفر را گرفت(ایرنا، فروردین96)

کشته و زخمی شدن هفت نفر در دو حادثه تیراندازی در مسجدسلیمان(فارس، فروردین 96)

درگیری مسلحانه بین سرنشینان پراید و پژو405 در مسجدسلیمان( فارس، اردیبهشت 96)

سومین شرور درگیری مسلحانه باغملک دستگیر شد(مهر، مرداد 98)

درگیری خونین در باغملک با 12 کشته(شهریور94)

ضرورت کشفیات اسحله توسط پلیس

آخرین کشفیات پلیس استان خوزستان در بهار امسال نشان می‌‌دهد  شناسایی  پنج باند قاچاق سلاح  به کشف 350 قبضه سلاح جنگی و شکاری منجر شده است.

و در همین مدت 280 نفر از دارندگان سلاح غیرمجاز و عاملان تیراندازی‌ها  نیز دستگیر و 19 هزار فشنگ کشف شده است.

از آنجایی که وجود سلاح غیرمجاز یکی از عوامل بسترساز جرایم خشن اعم از تیراندازی، قتل و سرقت‌های مسلحانه است انتظار می‌رود پلیس با کنترل و رصد تحرکات قاچاقچیان سلاح و مهمات بستر امنیت را بیش از پیش در استان فراهم کند.

چرا که برخورد قاطع و قانونی با عاملان نا امنی و برهم زنندگان نظم و امنیت عمومی و اراذل و اوباش از مطالبات جدی مردم از تلاش‌گران عرصه نظم و امنیت است.

 قطعاً بهترین راهکار مقابله با  معضل تیرامدازی و نگهداری غیر مجاز اسلحه،  فرهنگ سازی مناسب است و این فرهنگ سازی فقط با مشارکت  کلیه نهادهای فرهنگی، نخبگان، بزرگان و ریش سفیدان و... محقق  می‌شود.

در همین راستا چندی پیش یکی از شیوخ عرب در خوزستان با راه‌اندازی کمپین  «کاشت یک نخل به جای تیراندازی» با استقبال بسیار خوبی از سوی جوانان طوایف عربی مواجه شد.

 لذا نقش چهره‌های صاحب نفوذ در طوایف مختلف نقش مهم و تاثیر گذار در آگاهی بخشی در این موضوع بوده و در صورت تحقق از بسیاری حوادث ناخواسته و تلخ پیشگیری می‌کند


ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
کد امنیتی:
* نظر:
حوادث